Mikroretkeily

Mikroretkeily

Mikroretkeily on Nemovan toiminnallinen metodi, jossa tutustutaan luontoon ja ympäristöön retkien kautta. Retkeilyn ei aina tarvitse tarkoittaa pidempiä patikointeja ja mikroretkeilyssä tähdätäänkin muutaman tunnin kokemuksellisiin hetkiin, joissa on hetki aikaa pysähtyä arjesta ja nauttia luonnosta.  

 

Mikroretkeilyssä yhdistyvät liikunta, omatoimisuus, kokemuksellisuus, vastuullisuus, kehon ja mielen aktivointi, ihmettely, yhdessäolo ja rauhoittuminen. Mikroretkeily            tarjoaa myös erilaista oppimistapaa luonnosta, sekä omakohtaista kokemusta ja suhdetta luontoon.  

Luonnossa liikkuminen on tutkitusti terveydelle hyväksi. Luonto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin tutkitusti ainakin kolmen väylän kautta:

  • Fyysinen aktiivisuus lisääntyy luonnossa: Luonto houkuttelee liikkumaan. Liikumme luonnossa huomaamattamme reippaammin kuin sisätiloissa, vaikka liikunta tuntuu kevyemmältä.
  • Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä: Keskittymiskyky paranee ja syke ja verenpaine voivat madaltua.
  • Luonnossa liikkuminen edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä: Suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin, ja mielialamme kohenee hyvin nopeasti.

Me Nemovassa uskomme, että jo lyhyet siirtymiset pois keskusta-alueilta, puhelimien ja näyttöpäätteiden ääreltä lisäävät hyvinvointia ja tarjoaa mahdollisuuksia rauhoittumiseen, luonnosta nauttimiseen ja tukihenkilösuhteen syventämiseen. Luonnossa oleskelu rauhoittaa tutkitusti sydämen sykettä ja laskee verenpainetta. Lisäksi luonnossa liikkuminen laskee stressiä sekä arjen kuormitusta.

Mikroretkeily sopii myös ryhmille, jolloin yhdessäolo tarjoaa vertaisryhmän hyötyjä ja opettaa tärkeitä ryhmätyöskentelytaitoja kokemusten kautta.

 

Nemovan mikroretkeilyn selkäreppu sisältää:

  • aikaa
  • turvallisuutta
  • kuuntelevat korvat
  • leikkisyyttä
  • hyväksyntää
  • uteliaisuutta
  • empatiaa

 

10 minuuttia metsässä: verenpaineesi alkaa laskea ja pulssisi tasoittua

20 minuuttia metsässä: tunnet, kuinka mielialasi paranee

1 tunti metsässä: tarkkaavaisuutesi paranee.

2 tuntia metsässä: elimistösi puolustuskyky paranee

 

 

 

 

Asiasanat:

lapset, nuoret, retkeily, pace, luonto, mikroretkeily, tukihenkilötyö, luontosuhde, terveysvaikutukset, ympäristökasvatus, lähiretkeily, seikkailu

 

 

https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/terveyttajahyvinvointialuonnosta

https://www.pnas.org/content/112/28/8567.abstract

https://www.yths.fi/filebank/3243-Luonto_pysty.pdf

http://www.gcfinland.fi/green-care-/vaikuttavuus/luonnon-terveytta-edistavat-vaikutukset/luonto-lasten-kehityksessa-/

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/111818/Koso_Eerika%20Lamberg_Emmilotta%20Maki_Janita.pdf?sequence=1

 

 

Mikroretkeilyä

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Heräsikö sinulla kysymyksiä näistä asioista?