Vastaavan ohjaajan puheenvuoro: Arvot

Tämä teksti on alun perin julkaistu LinkedIn-alustalla

Tänään tiimissä kävimme läpi Nemova Oy:n arvoja ja mietimme miten ne toteutuvat niin työyhteisön sisällä kuin asiakastyössä. Nemovan nettisivuilla, strategiassa ja perehdytyksessä korostuu arvoina rehellisyys, tiedostava kohtaaminen ja samanarvoisuus.

Työryhmän kesken näitä arvoja pureskeltiin monelta eri kantilta ja mietimme miten kukin työryhmän jäsen pystyy näihin sitoutumaan ja mitkä vaativat vielä lisää kehittämistä yrityksen toimintamalleissa ja vaativatko nämä päivittämistä.

Itselleni Nemovan arvot ovat olleet helppo allekirjoittaa alusta asti ja koen, että rehellisyys näkyy niin asiakastyössä asiakasperheiden kanssa, kuin sosiaalityöntekijöiden ja verkostojenkin suuntaan työskennellessä. Tämän lisäksi rehellisyys korostuu myös yritystasolla viestinnän avoimuutena ja yrityksen kulloistenkin onnistumisten, mutta myös haasteiden, avaamisena koko tiimille.

Tiedostava kohtaaminen arvona on ollut hyvin tärkeä itselleni asiakaspinnassa toimisessa. Se korostaa kumppanuutta ja rinnalla kulkemista, kunnioitusta yksilöllisiä ja ainutlaatuisia asiakkuuksia ja perhetilanteita kohtaan. Nemovan terapeuttinen PACE-asenne huomioi asiakastyössä tiedostavan kohtaamisen tärkeyden ja tarjoaa erittäin vakaan pohjan tälle. Tiimimme jäseneltä tuli myös hyvä muistutus tänään, että tiedostava kohtaaminen tulee näkyä myös jatkossa päivittäisissä vuorovaikutushetkissä tiimin jäsenten (ja johdon) kesken.

Samanarvoisuus näkyy yllä mainitulla kunnioittavalla työotteella asiakastyössä, kun työntekijät eivät nosta itseään korkeampaan positioon, vaan ohjaustyö on dialogista, pohdiskelevaa ja ihmettelevää – yhdessä. Samanarvoisuus pitää mielestäni sisällään myös Nemovan kehitysmyönteisyyden, kun kaikki (myös ne hulluimmat) ideat ja ajatukset voi sanoa ääneen ja yhdessä pureskellaan ja myllytetään ideaa. Näistä, hassuiltakin tuntuvista ensimmäisistä keskusteluiden avaamisista, olemme saaneet aikaiseksi myös toimivia uusia toimintamalleja. Hyvänä esimerkkinä on muutaman vuoden takainen työkaverin ehdottama ajatus “aktiivisesta joutenolosta” vastauksena hektisen arjen vastapainoksi, joka sai aikaan Nemovan mikroretkeilyn toimintatapana. Tarkoitus on tarjota yhdessä olemisen ja tekemisen kautta kokemuksia ja opettaa taitoja luonnossa olemiseen, joka on toteutettavissa myös jokaisessa perheessä, eikä vaadi rahallisia satsauksia.
(Nemovan mikroretkeilystä voit lukea lisää täältä.

Kaiken kaikkiaan aamupäivän arvokeskustelu oli erittäin paikallaan ja se jäsentää kaikkien työskentelyä kollektiivisesti myös jatkossa. Rekrytointitilanteiden perusteella uskallan myös väittää, että arvot ja niiden toteuttaminen arjen työssä ovat myös uusia tuulia etsivälle työnhakijalle tärkeä paikka mittailla ja arvioida mahdollista uutta työympäristöä.

Viikonlopputerveisin
Juuso Räihä

vastaava ohjaaja

 

Onko sinulla kysyttävää aiheesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *