Vastaavan ohjaajan puheenvuoro: Lapsen oikeuksien viikko

Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa 15.-21.11., joka huipentuu lapsen oikeuksien päivään lauantaina 20.11. Olen käynyt tällä viikolla keskustelua asiakkaideni kanssa viikosta ja sen sisältö on jäänyt kouluikäisille hämärän peittoon. Lapsen oikeuksien yleisperiaatteet ovat

  • syrjimättömyys,
  • lapsen edun ensisijaisuus,
  • lapsen oikeus suojeluun,
  • huolenpitoon ja kehittymiseen, sekä
  • lapsen oikeus ilmaista näkemyksensä ja tulla kuulluksi

Yllä olevat ovat universaaleja, absoluuttisia ja tinkimättömiä arvoja, joita meidän aikuisten tulisi tarkastella aktiivisesti, kunnioittaa ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä, mikäli näiden toteutumisessa ei onnistuta. Kirjatut arvot eivät ole muokattavissa tai sivuutettavissa.

Miten lapset sitten tuntevat näiden toteutumisen arjessa? Korona-aika on mullistanut niin koulujen toimintatapoja, harrastamista, arkea ja kaverisuhteita. Koronan taakse emme kuitenkaan kasvattajina, opettajina, valmentajina, huoltajina, ammattilaisina, sukulaisina voi mennä. Vastuu lapsen oikeuksien toteutumisesta ja toteuttamisesta on meillä aikuisilla. Lapsen oikeuksien viikko on hyvä muistutus vuosittain asiaan, mutta näiden toteuttaminen päivittäin on jatkuvaa. Poikkeukselliset olot näkyvät kaikessa hyvinvoinnissa vielä vuosien päästäkin, joten puuttuminen, keskusteleminen ja lapsien nostaminen etusijalle on tehtävänämme ajankohtaista vuoden jokaisena päivänä.

Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa jokaiselle!

 

Juuso Räihä, vastaava ohjaaja

Nemova Oy

Onko sinulla kysyttävää aiheesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *