Korona

Pääministeri Sanna Marinin hallitus kertoi eilen kovista toimista, jotta koronaviruksen leviäminen saataisiin hidastumaan Suomessa. Nemova Oy:n toimintaan voimakkaimmin vaikuttaa koulujen lakkauttaminen. Nämä toimet tuntuvat kovilta, erityisesti yrittäjillä ja palveluntuottajilla. Kyseessä on historiallinen valmiuslaki, jota Suomi on käyttänyt viimeksi toisen maailmansodan aikana. Edessämme ovat siis historiallisen ajan haasteet. Haasteet pirstaloituvat pitkin Suomea. Meille Nemovassa ne kohdistuvat lapsiin, nuoriin, perheisiin ja heidän elämän jatkuvuuden turvaamiseen.

Lapset ovat muutoksissa kaikista elastisimpia, he sopeutuvat ja löytävät uudet tavat toimia, mutta heillä ei ole valitettavasti myöskään vaihtoehtoja siihen. Aikuisilla ja aikuisten maailmassa nämä muutokset tuottavat nyt suurimpia ongelmia.

Terveydenhuolto on meidän sosiaalialan työntekijöiden läheisin työkumppani. Epidemia-asetelmassa olemme sosiaalialan työntekijöinä nyt heidän apunaan, kun vastuu kaatuu rytinällä terveydenhuollon niskaan.

Nemova Oy:n toiminnanjohtajana katson meidän toimialasektoriamme ja toimenpiteitä, jotka alkavat tänään hieman huolestunein silmin. Totta kai lapset selviävät ja aikuiset kantavat vastuun, niin sen pitää olla ja tulee olemaan. Kyllä Suomi tästä selviää, niin se on aina selvinnyt.

Mutta osa lapsista ja nuorista eivät valitettavasti selviä tästä ilman kolhuja.

Arjessa on paljon haasteita lapsiperheillä, ja siihen kun lisätään vielä hieman oppimisen haasteita, arjen hallinnan haasteista tulee seuraavasta kuukaudesta pienelle osalle perheitä hyvin raskas.

Nyt on jo kuulunut äitien puheista, etteivät he uskalla jättää lapsia yksin kotiin päiviksi, kun lähtevät töihin. Se on lapsen ainut lämmin ateria päivässä, jonka lapsi saa koulussa. Tähän reagoitiin myös eilen asiantuntijoiden toimesta. Täyttyvätkö ostoskeskukset, kun koulut tyhjenevät? Nemovassa tiedämme, että on paljon sellaisia lapsia, jotka eivät tule poistumaan ulos kotoa kertaakaan, kunnes koulut jälleen aukeavat.

Ilmastohysteriakohu, jonka hetki sitten Suomessa koimme, aiheutti silloin lapsille tuskaa ja ahdistusta, maailmanlopun, sekä elämän loppumisen tunteita. Nyt tämä maailmanlopun meno ja meininki iskee heihin vielä voimakkaammin ja konkreettisemmin, kuin silloin.  Nyt lapsemme ottavat vastaan korona-tsunamiaallon, miksi maailmalla tätä ilmiötä jo on kuvattu.

Nöyryys pitää korostua nyt lasten ja nuorten kohtaamisissa. Emme me aikuiset voi tietää miltä heistä tämä tuntuu ja näyttäytyy. Vähättely ja itsestäänselvyytenä pitäminen ovat erheitä, joita me emme halua lastemme ja nuortemme kanssa tehdä.

Tasavallan presidentti Niinistö toivoo nyt ihmisiltä solidaarisuutta, etenkin niitä kohtaan, jotka joutuvat työssään jatkuvasti kohtaamaan tosiasian, että ovat riskissä sairastua.

Nemova on sitoutunut lastensuojelun avohuollon työhön; jokaisen lapsen, nuoren ja perheen henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Nyt elämme aikoja, jolloin meidän ennaltaehkäisevän työn tärkeys korostuu entisestään. Meillä on välineet ja keinot reagoida ja tarttua nopeastikin henkiseen huonovointisuuteen. Meillä on korkeasti koulutettu työryhmä, joka osaa tarttua perheen toimivuuteen, oppimisen haasteisiin ja henkisen turvan rakentamiseen. Voimme nopeasti räätälöidä ja muokata toimintaamme. Nemova on pieni yritys, jonka vaikuttavuus kohdistuu pieneen ryhmään. Vastuunkannossa olemme kuitenkin yhdessä muiden kanssa etulinjassa ja pidämme rintaman eheänä. Tarvittaessa meille voi soittaa ja pyytää paikkamaan moneenkin kohtaan.

Toivomme kaikille voimia tulevaan aikaan.

Ystävällisin terveisin

Mika Rostedt

Toiminnanjohtaja Nemova Oy